0
Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy üzletünk május 20-án (Pünkösdhétfőn) zárva tart.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK BURKOLÓLAPOKHOZ


Kerámia burkolólapok vonatkozó egységes előírások az Európai Unión belül

A Magyar Szabványok egyeznek az uniós szabványokkal. Az Európai Unióban egységes szabványrendszert alkottak a kerámia burkolatok műszaki paramétereire: www.mszt.huKerámia burkolólapok osztályozása és az első osztály szabványa

MSZ EN 10545-1: Az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem hibátlan lapok és dekorok néhány százaléka, de az ellenőrzés során a hibás lapok száma nem lehet több mint a legyártott mennyiség 5 %-a. A szabványt a vevők sokszor el sem akarják fogadni, amikor reklamálnak, mert annál kritikusabban vizsgálják a minőséget. Például repedésnek az számít, ami szemmagasságból, 2 m-ről és 40 W-os világításnál is észlelhető felületi sérülés (EN 10545-11). A legtöbb általunk forgalmazott burkolólapok gyártói igényszintje a saját minősítési rendszerükben a szabványnál szigorúbb. Ez az oka annak, hogy vannak olyan gyárak, amiknek még a másodosztályú termékei is megbízhatóbbak, mint egy elavult technológiával és igényszinttel termelő gyár első osztályú lapjai.Kerámia burkolólapok fagyállósága

A burkolatot fagyveszélyes helyre csak az arra alkalmas anyagból készítse!

MSZ EN 10545-12: a lehűtéses-felmelegítős módszerről, ami nem éri el a hazai éghajlat hidegebb és keményebb „tesztszínvonalát” a természetben. MSZ-EN 10545-3: fagyálló az a lap, aminél a lap tömegének 0,5 %-ánál kisebb a vízfelvétele. Csakhogy elterjedt az a téves nézet, hogy a fehér agyag lap önmagában garantálja a fagyállóságot. Ez nem így van és minden gyár esetén meg kell vizsgálni, hogy a nálunk tapasztalható hidegebb teleket kibírják-e a termékei. Például a Pamesa összes fehér agyag lapjához porcelán padlólapokat gyárt. A fehér agyagok csak csempék és beltérben használhatók, miközben a porcelánok, legyenek anyagukban színezettek, mázasok vagy technikai lapok, kiválóan használhatók kültérben. Továbbá fontos, hogy a lap alá ne folyhasson víz, meg kell oldani a páraelvezetést és megfelelően kell fugázni a hézagokat, valamint a burkolólap beépítéséhez megfelelő ragasztót használjanak, vagyis az alkalmazott burkolási technológia is jó legyen.Kerámia burkolólapok kopásállósága

A különböző mázféleségek felhasználási területe a kopás szempontjából korlátozott, ezért az egyes kopási osztályba sorolt lapokat az alábbi területeken javasoljuk beépítésre.

ISO 10545.7 szabvány. Mázas padlólapok PEI osztályozása rendeltetésszerű használat szerint.

 • PEI: 2 Lakások kopásnak kevésbé kitett belső tereinek burkolására, ahol a közlekedők száma viszonylag kevés. Pl: Fürdőszoba, WC.
 • PEI: 3 Lakások belső terei, ahol a koptató szennyeződés nem jellemző.
 • PEI: 4 Lakások és kisebb forgalmú közösségi terek burkolására. Pl: Előszoba, konyha, közlekedő.
 • PEI: 5 Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb. kopásnak jobban kitett helységek burkolására, ahol a normál cipő használata jellemző.

ISO 10545.6 szabvány. Anyagában is színezett Gres porcelán padlólapok mélységi kopásállósága.
A norma: 175 mm3. Minél alacsonyabb az érték, annál erősebb a burkolólap. Az anyagában is színezett burkolólapok is tartalmazhatnak egy máz réteget, ami a mintázatot és a felületi jellemzőket képzi. Ha az anyagában színezett padlólap felülete megsérülne, akkor sajnos látszódna a sérülés, kopás, karcolás helye, mert a felületi mintázat nem folytatódik a burkolólap teljes anyagában.

Fényes polírozott, levigato, lappato padlólapok kopásállóságát nem minden esetben tünteti fel a gyártó, mert jelenleg nincs olyan technológia, amivel ezt a felületet tudnák érdemben vizsgálni. A polírozott extra magasfényű burkolólapok mázrétege tartalmaz üveget is és az üveg kopásállóságára vonatkozó norma jelenleg nem létezik. Ezért ezeket a burkolólapokat körültekintően válassza, mert a felülete jelentősen sérülékenyebb lehet, mint a matt padlólapoké. Mi azt javasoljuk, hogy csak a kopásnak kevésbé kitett belső terek burkolására válassza, ahol a közlekedők száma viszonylag kevés és a koptató szennyeződés nem jellemző. Ámbár irodaházak, autószalonok és egyéb vállalkozási területeken is gyakran beépítik a magas elegancia miatt.Polírozott és a selyemfényű kerámialapok burkolása és ápolása

Mind a burkolás, mind a fugázás során különös figyelmet kell fordítani a termékek karcolódásának, vagy erős szennyeződésének megelőzésére. A fugázás előtt javasoljuk, hogy ellenőrizze, hogy a fugában lévő pigment nem okoz-e tartós foltosodást a burkolólap felületén. A felesleges fugát a gyártó által megadott száradási idő szerint kell eltávolítani, óvatosan - nyomás és súrolás nélkül, nehogy elváltozást okozzon a felületen, vagy megkarcolódjon. A burkolást követően a selyemfényű lapokat védő viasz réteget puha ruhával és extrakt benzinnel lehet a legjobban eltávolítani. A járólapokat kiegészítő védelemben kell részesíteni, az építkezés teljes befejeztéig. A védelemnek szorosan, elcsúszás lehetősége nélkül kell tapadnia a padlólap felületéhez, nehogy por vagy homok kerüljön alá. Ezt mindig ellenőrizze is. Önmagában fóliával vagy más anyaggal történő takarás még nem biztosít megfelelő védelmet burkolólapok számára. A kész burkolaton ne mozgasson nehéz tárgyakat, kartondobozokat, ragasztóval ellátott tasakokat stb. A lapok felburkolása után minimalizálja a homok, kavics, kavics ill. más csiszolóanyag felhordásának lehetőségét.

 • Polírozott burkolat ápolása.

  Amennyiben a gyártó a csomagoláson nem jelezte, úgy a kerámialap nem igényel további impregnálást. Tisztításhoz és ápoláshoz csak elismert gyártók finom, szemcsementes (kopást nem okozó) tisztítószereit ajánljuk. Az elismert építőipari vegyi anyagok gyártói, jóváhagyással rendelkező speciális mosószerei működni fognak, ezek használatakor azonban szigorúan tartsuk be a gyártó javaslatait. A polírozott és selyemfényű burkolólapokra semmiképpen ne írjon filctollal, ceruzával, tintával vagy más, erősen áthatoló festékkel. A szennyeződéseket sem szabad olyan eszközökkel tisztítani, amelyek karcolódást vagy sérülést okozhatnak, pl. fémlapátokkal.

 • Hol használható a polírozott burkolólap?

  Ezek a burkolólapok tökéletesen beválnak az épületek belterében, falra és padlóra egyaránt. Különösen jól mutatnak nagy felületeken, például a nappaliban, vagy fürdőszobában, ahol esztétikai értékeik teljes egészében érvényesülhetnek. Javasoljuk azonban, hogy vegyen figyelembe minden, a használatukkal kapcsolatos tényezőt. Ezek a kerámialapok ugyanis sokkal érzékenyebbek és hajlamosabbak a karcolódásokra, mint matt társaik. Ha intenzíven használják őket és nem kíméletes módon, akkor hamar megkopnak és megkarcolódnak.

 • Mennyire ellenállóak szennyeződéssel szemben a polírozott és selyemfényű burkolólapok?

  A Tubadzin gyárilag impregnálja termékeit, amely megvédi a csempéket a szennyeződéstől, megkönnyíti a tisztántartást és csökkenti a nedvesség felszívódását. A polírozott és selyemfényű burkolólapok felületén azonban, fokozott az ún. mikróporozitás, amely nagyobb szennyeződés-érzékenységet jelent, mint a matt felületű burkolólapok esetében. Mondhatjuk, hogy a polírozott burkolólappal hasonló figyelemmel kell bánnunk, mint az olyan, naponta használt elegáns, kiváló minőségű termékekkel, mint pl. az autónk karosszériája vagy a selyemruházat.Kerámia burkolólapok karcállósága

MOHS 1-10 MSZ EN 10545-7: A burkolólapokon bevonat, máz található, aminek van karc- (MOHS) és kopásállósági értéke (PEI). A felületük keménységét ennek a máznak a minősége, keménysége határozza meg, ami az átlagos használatú lapoknál MOHS 3-4-5-ös értékű, de az igazán kemény máz elérheti a MOHS 8-9-es értéket (gyakorlatilag PEI-V). Úgy a legegyszerűbben elképzelhető a karcállósági vizsgálat, ha a laborokban a MOHS skálát egy üvegcsékbe zárt kőgyűjteményként fogjuk fel. A legpuhább kő a MOHS 1-nek, míg a legkeményebb a gyémántnak, a MOHS 10-nek felel meg. Az ezekkel megkarcolt felület már nem éri el az adott MOHS értéket. A MOHS-nál sokkal elterjedtebb a kopásállóság, ami a PEI skála 5 fokozatú értékrendszerén alapul. PEI-I fürdőszobákhoz, PEI–II szobába is alkalmas, de nem ajánlott előszobába, bejárathoz és konyhába vagy kerttel találkozó nappaliba, PEI–III általában mindenhova, ami nem találkozik külső résszel, PEI–IV szabadtéri résszel találkozó helyiségekbe is, PEI–V ipari, irodai, „technikai” felhasználásra általában, ahol nagyobb az igénybevétel, de nem extrém a használat, mint egy harckocsi üzemben.Kerámia burkolólapok csúszásmentességi fokozatai

Csúszásmentességi fokozatot nem minden esetben tüntetik fel a gyártók. Ez sok esetben azért van így, mert eleve nem csúszásmentesnek tervezték a padlólapot.

DIN 51130 Német szabvány, amely a padló csúszásállóságának meghatározását méri. Az alkalmazott módszer változó dőlésszögű felületen való járás. Csúszásgátló tulajdonságok osztályozása 5 csoportot foglal magában:

 • R9: Normál felületű burkolólap. Leginkább beltéri használatra javasoljuk.
 • R10: Normál felületű burkolólap. Kültéri és beltéri használatra egyaránt javasoljuk, ahol a tisztíthatóság is szempont és az erős csúszásmentességre nincs igény.
 • R11: Strukturált felületű burkolólap. Kültéri és beltéri használatra egyaránt javasoljuk, ahol a csúszásmentességre nagy az igény. Az ilyen felületű padlólap nehezebben tisztítható.
 • R12: Előírás szerinti ipari felhasználásra.
 • R13: Előírás szerinti ipari felhasználásra.

DIN 51097 Német szabvány, amely a nedves területek csúszásgátló tulajdonságainak meghatározását írja elő. Az alkalmazott módszer változó dőlésszögű felületen, ahol a víz folyhat, és mezítláb is járnak. Nedves felületen a csúszásgátló tulajdonságok besorolása 3 csoportba tartozik:

 • A
 • B (A + B)
 • C (A + B + C)Kerámia burkolólapok méretezési problémája

MSZ EN 10545-2: Először is fontos tisztázni, hogy mi egy burkolólap mérete. A gyár által megadott méret a dobozon és a katalógusban leírthoz képest is különböző lehet, hiszen ugyanaz a lap egyszer 33,3x33,3-as vagy 33x33-as méretben is feltüntetésre kerül. A viszonylagos mérettartás éppen úgy, mint a tónus, csak egy gyártási cikluson belül jellemző és azt a gyárak betűvel vagy számmal, esetleg a kettő kombinációjával jelölik. Azonos termelési cikluson belül az átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 %-ig megengedett. Ez egy 30x30-as lapnál 1,5 mm-t is elérhet, nem beszélve a különböző időpontokban, akár hónapos vagy éves eltéréssel gyártott lapokról, ahol ez akár 5-8 mm is lehet. Az átlóból kell mérni a derékszögűséget, a felületi és a sarki görbeséget/egyenességet, ami +/- 0,5 % és +/- 1 % között lehet az alapanyagtól függően. Egy 50x50-es porcelán lapnál ez 3,5 mm-nél is többre rúghat. A sarkok görbesége +/- 0,8 % lehet. Ezen adatokból következik, hogy a még mindig divatos sakktábla minta csak akkor kirakható, ha előtte a gyárral a különböző időpontokban és színben (pl. vörös és fehér) gyártott lapok mérete összehasonlításra kerül és a méretbeli különbség megfelelő fugatávolsággal kiküszöbölhető. A keskeny és hosszú lapoknál pl. 20×120 cm méretű burkolólap minimális görbeségét egyszerűen lehet korrigálni a Burkolólap szintező rendszer használatával. Ennél a méretnél már érezhető minimális rugalmasság. Az élvágott (retifikált) burkolólapoknál nincs számottevő méretbeli eltérés, mert a burkolólapokat gyártás után méretre vágják.Kerámia burkolólapok tónus eltérései

MSZ EN 10545-16: sem a kalibrációt, sem a tónust nem tüntetik fel a katalógusokban. Nem is tehetik a gyárak, hiszen ez gyártásonként változik. A gyár kötelessége, hogy erről tájékoztassa a partnereit, ők pedig a vevőiket, hogy egy megrendelésen belül egyforma méretű és tónusú lapokkal lássák el. Az is lehet, hogy később az a méret és tónus újra lekerül a gyártósorról, de mégis más kalibrációs és tónusos jelölést kap. Amennyiben a vevő pótlólagos rendelés esetén nem jelzi pontosan a termék nevét, gyártási dátumát, tónusát és kalibrációját, mely betű és számsor a doboz oldalán található, nem lehetséges, hogy ugyanazt a terméket kapja.